Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Egy elfeledett pécsi szobrász

A közelmúltban tartottak megemlékezést „Ismert művek elfeledett alkotója” címmel a Néprajzi Múzeumban. Horvay János szobrász munkásságát elevenítették fel, aki 150 éve született, s egyik legismertebb munkája a Zsolnay Vilmosról mintázott pécsi szobra, de több egyéb műve látható Baranyában.

Horvay János emlékét a Tájak Korok Múzeumok Egyesület Pécsi Klubja és a Néprajzi Múzeum szervezésében idézték fel. Az apropót a művész születésének 150. évfordulója adta. (Érdemes azonban megemlíteni, hogy míg egyes források 1874-re datálják világra jöttét, mások ezt 1873-ra jegyzik.)

Az mindenesetre bizonyos, hogy Horvay János Pécsen született és Budapesten hunyt el 1944-ben. Bécsben, Párizsban, Olaszországban, majd Amerikában is járt tanulmányúton, a 19. század végén költözött Budapestre.

Számos művet készített hazánkban, köztük a fővárosban, köztéri alkotásai mellett síremlékeket is alkotott. Szobrai közül többel találkozhatunk Baranyában.

Megbízást kapott a pécsi Zsolnay-szobor elkészítésére, melyet 1907. október 13-án avattak fel. Ennek főalakját, Zsolnay Vilmos bronzmását készítette Horvay, a mellékalakok Apáti Abt Sándor keze munkáját dicsérik, talapzatát Schulek Frigyes tervezte.
A Néprajzi Múzeumban a közelmúltban tartott megemlékezést követően ennél, a város forgalmas közlekedési csomópontjában, a múzeum közelében álló szoborcsoportnál helyeztek el koszorút az egybegyűltek.

Szintén 1907-ben leplezték le a Horvay által mintázott Kossuth-mellszobrot Nagyharsányban.

A szobor virágágyak között, magas kőtalapzaton áll s Horvay János szoborművészünk nevét dicséri. Maga a bronzalak 4000 koronába, az egész szobor az összes költségekkel 7000 koronába került, s ezért a szerény pénzért olyan csinos szobrot állított elő Horvay művészete, amely méltó Kossuth Lajos emlékéhez, Nagyharsány községnek pedig örökös büszkesége lesz – írta ekkor a Pécsi Napló.

Az alkotó számos további Kossuth-szobrot formázott szerte az országban, sőt, New Yorkban is áll egy munkája. Ő alkotta a pécsi Kossuth-téren található egész alakos művet is, melyet 1908-ban lepleztek le.
Szigetváron is találkozhatunk Horvay János által készített alkotással. A hadvezér és költő, Zrínyi Miklós szobrát halálának 300. évfordulóján, 1964-ben állították fel, az ekkorra már elhunyt Horvay János által korábban elkészített gipszfigura alapján Derzsy Gergely kőfaragó készítette el a kőszobrot.

Horvay János készítette Pilch Andor síremlékét

Az utóbbi napokban többször is olvashattak lapunkban Pilch Andor építészről. E cikkben sem mellőzhetjük említését, ugyanis Horvay János készítette az 1936-ban elhunyt Pilch Andor síremlékét a Pécsi Köztemetőben. 1937-ben avatták fel az impozáns szobrot, amely Krisztust, a jó pásztort ábrázolja. Az ünnepélyes eseményről, melyen maga Horvay János is megjelent, a Dunántúl folyóirat is hírt adott, leírva, igen nagy tömeg gyűlt össze, hogy a köztiszteletben álló építészre emlékezzen.

Források:

  • Dunántúl, 1937. július 2.
  • Magyar életrajzi lexikon
  • Pécsi Napló, 1907. október 15.
  • Romváry Ferenc: A százéves Zsolnay-szobor története: Pécsi Szemle, 2007, 3. szám
  • Séd Gábor – Osgyáni Vilmos – Várbíró Erzsébet: Zsolnay Vilmos emlékművének restaurálása (fém, kőépítmény, kerámia), Műtárgyvédelem, 2009 (Magyar Nemzeti Múzeum)

A cikk forrása a BAMA, Baranya Vármegyei Hírportál

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .