Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Szüret Kadarkáink Kertjében

Október hetedikén rendezte meg a budapesti Kadarka Kör – sok partnerével, támogatójával, többek között a Budapesti Városvédő Egyesülettel közösen – az immár ötödik Svábhegyi Szüret egyre népszerűbbé váló szabadtéri szórakoztató eseményét. A Kadarka Kör kilenc évvel ezelőtt született pest-budai borbarátok és borismerők részvételével, hogy megpróbálja összerakni a lehetetlent: újrateremteni a hármas város hajdan leghíresebb mezőgazdasági ajándékát, a Budai Vörös névre hallgató fantasztikus minőségű bort. Ráadásul a klasszikus Budai Borvidéken termő szőlőből, amiből – tudják sokan ezt is – alig maradt valami a filoxéra utáni években, a tőkék helyén a 19. század vége óta főleg villák „nőnek”.

Jókai egykori kertjének azon a lejtőjén, ahol már a próza fejedelme is ezzel a növénnyel bíbelődött, szorgalmasan készítve és fogyasztva kastélyosát, immár nyolcszáz termőre fordult tőkéről szüretelhettük tavaly a szűztermést, hogy elkészítsük az ANNO márkanevű új budai vörös első hatszáz palackjának borát. (A Budai Vörös alapfajtája a Kadarka volt, ez a magyarnak mondott, a déli határainkon túlról a XV. századtól ideköltöző fajta, így az ültetvény is, a Svábhegyen, kadarkás. Neve is van: Kadarkáink Kertje.)

Meg is kóstolhatták az idei Svábhegyi Szüret – a programot évek óta népszerűsítő rendezvény – vendégei. Sváb táncok, sváb nóták, sváb harmonikások zenéje mellett. Remek délután volt.


Emlékeztetőül az esemény meghívója:

Meghívó

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .