Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

A Podmaniczky-díjasok IX. országos találkozója

Idén is megrendezésre került a A Podmaniczky-díjasok országos találkozója, melynek első eseményeként a megjelentek megkoszorúzták a híres várospolitikus emléktábláját a Ferenczy István utca 12-es számú házon. Az ország nyugati és keleti határszélétől, Debrecenből, Tapolcáról, Szombathelyről sőt Pozsonyból szép számmal jelentek meg a díjazottak, városvédők, akiket Ráday Mihály köszöntött. A kerület több vezető tisztségviselőjén kívül a dombormű alkotója Kutas László (aki Podmaniczky leszármazott), szintén részt vett az ünnepségen.

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros-Lipótváros Önkormányzatának polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy a 194 esztendeje született várospolitikus huszárkapitányként küzdött a szabadságunkért, regényeket írt, sokat tett a kultúráért a Nemzeti Színház intendánsaként, mégis legfontosabbnak azt a tevékenységét tartjuk, melyet 1873-tól 1905-ig a Fővárosi Közmunkák Tanácsának alelnökeként tett a város fejlesztéséért. Ekkor készült a Főváros rendezési terve, ekkor épültek a körutak, sugárutak, a rakpart és három Duna-híd is. Megemlítette azt a legendát, hogy szinte soha nem hagyta el a várost, mondván, még nyaralni is itt lehet a legjobban. Ez nem meglepő ha a sok-sok turistát tekintjük, akik ma is itt töltik nyaralásuk egy részét – emlékeztetett.

Podmaniczky életpályáját a tenni akarás övezte, ezért nem csak emlékezetünkkel, hanem tettekkel adózunk a Budapestért folytatott munkássága előtt. A főbb fejlesztések közül megemlítette a Petőfi Sándor utca, a közeli Egyetem tér, a Ferenciek terének felújítását és azokat a folyamatban levő munkálatokat mint a Kamermayer tér, a Magyar és a Reáltanoda utca megszépítése. 258 új fa telepítése megtörtént, további 198 telepítésére 2020-ig kerül sor. A főváros vezetésével közösen történik a Podmaniczky tér felújítása – a trolibusz végállomás helyett parkosított közösségi tér létrehozását tervezik külön tekintettel a gyalogosok és kerékpárosok igényeire. Természetesen Kő Pál szobrát megőrzik a téren, hogy élő emlékezete legyen Podmaniczky Frigyes alakjának.

Ráday Mihály ezt követően egy az Új Tükörben megjelent – akkor lázítónak tekintett – cikk alapján beszélt Podmaniczkyről, a Fővárosi Közmunkák Tanácsáról és az együttgondolkodásról. Korábban nem létezett Podmaniczky emlékezete. Sem szobor, sem utca, de még egy emléktábla sem őrizte nevét. Azóta van emléktáblája, sőt a Polgármester Úr által említett szobra is elkészült. Talán érdemes felidézni a létrejöttét: Ráday Mihály rábeszélte a Fővárosi Tanács akkori vezetőjét (talán Szépvölgyi Zoltánt) egy kis autós városnézésre. Egyszer csak megálltak a BVE kezdeményezésére 1983-ban elnevezett Podmaniczky tér sarkán, ahol kérdezte a városvezetőt Ráday, hogy nem lenne jó itt egy szobor? Dehogynem, volt a válasz, de milyen legyen? Ráday kinyitotta az autó csomagtartóját, és rámutatott Kő Pál addigra elkészült modelljére, kezében a várbéli, városvédő Pallasz Athene szobrocskájával.

Végül az Elnök Úr felhívta a figyelmet a közös gondolkodásra, az együtt cselekvésre, mely ma is hiányzik, pedig nagyon fontos lenne. A településképi kézikönyv illetve rendelet nem szabad, hogy egy utca két oldalán, vagy összefüggő városszerkezet két, egymás mellet található részén másként szabályozzon amellett, hogy a kerületek önállósága megfelelő mértékben megmaradjon. Ehhez minden érdekeltet egyesítő, együtt döntő szervezet szükséges, vezető szervezetek delegátusaiból létrejövő, hatósági jogkörű, vezető testület. Ha képesek vagyunk megvalósítani, hogy a Főváros fejlesztése olyan módon történjék, hogy összefognak a kerületek, összefognak a főváros küldöttei, összefognak a miniszteriális vezetők és együtt hozzák meg a döntéseket, akkor ennél fontosabb és jobb módon nem lehet emlékezni a fővárost naggyá tevő testületre, és azt 32 éven át vezető Podmaniczky Frigyesre – fejezte be mondanivalóját Ráday Mihály.

A kerület önkormányzatának koszorúját Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester helyezte el dr. Balla Valéria alpolgármester asszony társaságában. A Hungaria Nostra koszorúját Ráday Mihály, a Budapesti városvédő Egyesületét Szöllősi Ferenc és Jeney Attila, végül a Város-és Faluvédő Alapítvány nevében Bodnár Sándor és dr. Czoma László koszorúzott.

Ezt követően a megjelentek a Károlyi palotába vonultak, hol a Vörös-szalonban a múzeum vezetői terített asztallal várták a vendégeket, akik megtekinthették a főigazgatói szoba falán a híres festményt, Ferraris Artúr, A históriai tarokkparti elnevezésű képét. A festményen Podmaniczky kibicel Jókai, Mikszáth és mások társaságában Tisza Kálmán asztalánál, akik Tisza Kálmán tarokkpartnerei voltak.

Délután 13 órakor egy hajókirándulással fejeződött be a Podmaniczky-díjasok IX. országos találkozója.

Végül egy kis galéria, a fényképeket Tihanyi Károly barátunknak köszönjük.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .