Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Podmaniczky-nap 2024. (Videó)

A Budapesti Városvédő Egyesület 2024. június 20-án tartotta meg a hagyományos Podmaniczky-napi koszorúzást. Az ünnepség helyszíne a Ferenczy István utcában a Podmaniczky-emléktábla előtti utca rész volt.

Az eseményt a II. kerület Secundo kórusa nyitotta meg, meghitt hangulatot teremtve az ünnepléshez. A koszorúzáson három beszéd hangzott el, melyek mindegyike méltatta Podmaniczky Frigyes munkásságát és hozzájárulását Budapest fejlődéséhez.

  1. Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese beszédében emlékeztetett, hogy Podmaniczky Frigyest Budapest vőlegényének nevezték, kiemelve, hogy az ő munkássága nélkül a város ma nem lenne ugyanaz. Rámutatott arra, hogy Podmaniczky szenvedéllyel és elkötelezettséggel fejlesztette Budapestet, és számos olyan infrastrukturális beruházást köszönhetünk neki, mint például a földalatti vasút, és a város több hidja. Kerpel-Fronius hangsúlyozta, hogy ma is szükség van olyan emberekre, akik a közjó érdekében dolgoznak, és gratulált mindazoknak, akik eddig és jelenleg is részesültek a városvédők díjában.
  2. Nagy Gergő, az V. kerület képviselője elmondta minden idők legrövidebb Podmaniczky méltatását, miután tisztelettel köszöntötte a megjelenteket. Véleménye szerint Podmaniczky nélkül az V. kerület sem lenne olyan, mint amilyennek ma ismerjük.
  3. Dr. Czoma László, történész beszédében Podmaniczky Frigyes életének főbb állomásait elevenítette fel. Kiemelte, hogy Podmaniczky nemcsak politikusként és városfejlesztőként volt jelentős, hanem irodalmi munkásságával és közéleti tevékenységével is maradandót alkotott. Említést tett Podmaniczky családjáról, illetve arról is, hogy fontos lenne megóvni és rendbe hozni a Podmaniczky-kastélyt és kriptát, amelyek jelenlegi állapota méltatlan a család emlékéhez.

Az ünnepség végén a résztvevők elhelyezték koszorúikat, és a Secundo kórus énekszóval zárta az eseményt, amely méltó emléket állított Podmaniczky Frigyes munkásságának és örökségének, születésének 200. évfordulója alkalmából.

Az eseményen felvett videó:

Index:
00:00:00
– SECUNDO kórus
00:03:44 – Szöllősi Ferenc
00:05:05 – Kerpel-Fronius Gábor beszéde
00:08:02 – Nagy Gergő
00:09:02 – Dr. Czoma László beszéde
00:18:50 – Szöllősi Ferenc
00:20:22 – Koszorúzás, SECUNDO kórus

Köszönjük szépen a képeket Puha Titusznak (fotózás) és Tihanyi Károlynak (szerkesztés):

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .