Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Törökbálint

A Kulturális Örökség Napjai keretében

Találkozás 2005. szeptember 17-én, szombaton 9 órakor a Kosztolányi Dezső téren a 72-es autóbusz végállomásánál. Indulás Budapestről 9,30 órakor, az útidő  kb. félóra, két db buszjegy szükséges oda-vissza a bérlet mellé. A séta 10 órakor indul a Törökbálinti buszvégállomástól.

 

Megtekintjük a Majláth-Festetics-kastély (1945-tők kórház) egy részét. Az épület már 1701-ben állt, Josef Most bécsi építész tervezte, szép parkja van. 1773-ig a jezsuita rendé. Mária Terézia 1775-ben adományozta Majláth Józsefnek, aki Fiume kormányzója volt. Ő építette át a kastélyt. 1785-ben a grófi címet is megkapta. Örökösei 1843-ban adták el az uradalmat a tolnai Festetics Antalnak. 1869-ben   Meller Dezső vásárolta meg, majd a Sváb családé. XX. században is jelentős átépítés történt.

Utána megnézzük: a dombon lévő katolikus barokk templomot (szentélye gótikus ablakokkal), majd a kálváriát. Innét csodálatos kilátás nyílik a városra és a Walla- kastélyra (jelenleg zárva). Megnézzük azt a helyet, ahol Munkácsy Mihály két nyáron át tartózkodott. Felkeressük a régi katolikus temetőben az 1915-ben készült Walla kriptát, itt nyugszik Róth Miksa üvegfestő művész (140 éve született), és végül a Tájházat.
Visszatérés kb. 16 óra körül.

A sétát dr. Horváth Péterné, az egyesület Várostörténeti csoportjának tagja vezeti.