Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

A szecesszió szellemében

A Szecessziós Magazin, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett, Kecskemét szecessziós építészetéről és díszítményeiről szóló konferencia 4. előadása.

Simon Magdolna előadása a kecskeméti kiállítások sorát és azok koncepcióját mutatja be, amelyek az 1982 és 1996 közötti időszakban a magyar századforduló és az európai szecesszió képző- és iparművészetét, valamint építészetét állították középpontba. Az előadás a “Szecesszió szellemében” című, 1992-ben beadott és 1994-95-ben nyertes kiállítási pályázat koncepciójára épül, amely a szecessziót több dimenzióban értelmezte, beleértve a stílust, formai tartalmakat és a különböző megjelenési formákat. Kiemeli, hogy Kecskeméten számos jelentős magyar szecessziós példa található, különösen a főtéren. Az előadásban szó esik a szecesszió másik aspektusáról is, amely a társadalmi és kulturális “kivonulást” jelenti, a klasszikus európai stílusoktól való eltávolodást és az új, organikus formák felé való fordulást.

Magdolna az előadásában bemutatja a Kecskeméten megrendezett különböző időszaki kiállításokat, azok koncepcióit és tartalmait. Szó esik a kecskeméti szőnyegszövő műhelyről, a századforduló nőművészeti bemutatókról és több más kiállításról. Kiemeli a szecesszió kutatásának és bemutatásának 1980-as évekbeli fellendülését, valamint a kecskeméti kiállítások műhely és kutatási szerepét. Az előadásban szerepelnek technikai részletek is, mint például a kiállítások dokumentálásának hiányosságai és a kiállítások rendezésének kihívásai…

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .