Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Veszélyeztetett panorámaszabadság

Elsöprő siker:

leszavazták a képviselők a köztéri fotózás tilalmát

Fotópályázattal ünnepel a fotószövetség

 Tőry Klára továbbította a Fotószövetség elnökének levelét a jó hírről, amit mi itt közzéteszünk

Tisztelt Tagtársunk!
Nagy örömmel számolhatok be arról, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén a mai napon leszavazta a Reda jelentés 46. pontját, így a Panorámaszabadságot és a szabad köztéri fotózást semmi nem veszélyezteti többé!
Ehhez a sikerhez a fotográfia szabadságáért indított petíciónkkal, a magyar képviselőknek küldött nyílt levéllel és az összefogásra buzdító közösségi oldallal mi is hozzájárulhattunk!

Köszönöm a Szövetség tagjainak és a létrehozott Facebook oldal több, mint 3500 követőjének támogatását!
Az aktuális hírekről, a kiküldött dokumentumokról, a szavazás menetéről és az EP sajtóközleményéről a Facebook oldalon tájékozódhatnak:
https://www.facebook.com/panoramaszabadsagert

E siker megünneplésére Keleti Éva és a MÚOSZ kezdeményezésére egy rögtönzött kiállítást tartanánk a következő hetekben, olyan felvételekből, amelyek nem jöhettek volna létre, ha ez a rendelkezés érvényben lenne.

Tisztelettel kérem a tagságot jelezzenek vissza nekem azok, akik szívesen részt vennének egy ilyen rögtönzött kiállításon.

A feltételek:
· olyan munkák bemutatása, amelyek ehhez a témához kapcsolódva nem jöhettek volna létre, mivel a képen szereplő park, épület, szobor, műalkotás magántulajdonban van. (Természetesen nemcsak a panoráma részeként…)
· A képek már installált állapotban vannak és csak falra kell akasztani őket.
· Az alkotó gondoskodni tud a kép/képek szállításáról, esetleg részt tud venni a kiállítás építésében.
Kérem a levélben szerepeljen a kép mérete, képek mennyisége, az installáció fajtája, cím, technika, évszám.

Amennyiben lenne annyi jelentkező, egy érdekes kiállítást tudnánk megvalósítani, és ennek függvényében értesítjük majd a tagságot a pontos helyszínről és időpontról.

Köszönettel,
Mucsy Szilvia

Töry Klára felhívása így szólt:

Veszélyeztetett panorámaszabadság

A köztéri fotózás szabadságának korlátozását kezdeményezte az Európa Parlamentben a német Kalózpárt egyik képviselője.

Ennek elfogadása azt jelentené, hogy a magánkézben lévő épületeket kizárólag akkor szabadna lefényképezni, ha erre az épület, műalkotás, szobor tervezője, jogutódja, tulajdonosa engedélyt adna. A kezdeményezés azonnal széleskörű tiltakozást váltott ki, a magyar fotósok közösségi fórumot nyitottak a témáról. Elérhető:

 

https://www.facebook.com/panoramaszabadsagert

 

A napokban Podmaniczky-díjat kapott Tőry Klára fotótörténész az alábbiakban fejtette ki, miben látja a kezdeményezés veszélyét  a Budapesti Városvédő Egyesület tevékenységére.

Tőry Klára fotótörténész
Tőry Klára fotótörténész

–           A fotográfia sok más területe mellett a köztéri fényképezést korlátozó szabályozás súlyosan érintené az épített környezet védelmét is. Azt, hogy a védett vagy még védelem nélküli értékes épületekről dokumentációs adatbázis álljon mind a szakemberek, mint az érdeklődő laikusok rendelkezésére. Itt a mi esetünk:  a Főváros megbízásából a Budapesti Városvédő Egyesület önkéntesei évente (idén már harmadik éve) 150 egyedi védelem alatt álló épületet (többnyire társasházakat, családi házakat) dokumentálnak: fényképezik a homlokzaton kívül az értékes részleteket kívül-belül (kapukat, udvarokat, épületdíszeket, stukkókat, kovácsoltvas rácsokat, terrazzókat, stb.), kartonokra vezetik az épületekről gyűjtött fontos adatokat: az épület történetének legfontosabb eseményeit, a tervezésében és építésében legfontosabb szerepet betöltő személyek nevét, a későbbi átépítéseket, leírják jelenlegi állapotát, stb. Ez az adatbázis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy bármikor a jövőben műemlékvédelmi szabályoknak megfelelő építkezési beavatkozások,renoválások, karbantartások történjenek. Így is számos esetben el kell tekintenünk a színvonalas dokumentáció elkészítésétől, mert nem vagy nem időben kapunk lehetőséget – tulajdonostól, kezelőtől, lakótól – a képek készítésére, s elképzelhető, milyen lehetetlen helyzetbe kerülhetünk, ha érvénybe lépne egy ilyen, már az utcaképek készítéséhez is bürokratikus eljárást kötelezővé tévő jogszabály!