Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Harangtörténeti ankét

Kerek évfordulóhoz érkezett az OMM Öntödei Múzeum által 1997-ben elindított rendezvény, 2005-ben immár az 5. harangtörténeti ankétot rendezték június 23-26 között. A konferencia a szakembereken, a kutatókon kívül szélesebb körből vonzott érdeklődőket.

A másfél napos konferencia sorozaton 17 előadás hangzott el, melyből nyolcat külföldi előadók tartottak. Német, osztrák, spanyol, szlovák, erdélyi, angol előadók tartottak beszámolót legújabb eredményeikről, kutatásaikról
Az egyik érdekessége a konferenciának Kurt Kramer, a Freiburgi Érsekség harangszakértőjének előadása a harang kultúrtörténetéről, melyet képekkel és zenei aláfestéssel illusztrált.

Az ankét alkalmával kísérő kiadvány jelent meg, mely az elhangzott előadások rövid kivonatát és a programot, valamint dr. Patay Pál „Harangöntés Magyarországon” c. összefoglaló munkáját tartalmazza.

Kiállítás megnyitására is sor került „Tegnap harangoztak, holnap harangoznak” történelmi harangjaink címmel.
A kulturális program része volt Virág András orgonaművész orgona koncertje a Ferencesek templomában.
A kétnapos tanulmányútra a nagyszámú érdeklődést bizonyítja, hogy emeletes autóbusz vitte a résztvevőket.

Fáradtságot és félelmet nem ismertek a résztvevők, mikor a templomtornyokba mentünk, oly nagy volt a harangok iránti kíváncsiság. Volt részük tiszta, rendezett, és bizony galambpiszkos, recsegő lépcsőkben is. A harangokról a helyszínen dr. Patay Pál kampanológus tartott ismertetőt. Az idős kutató a harangtörténeti ankétok sikerének egyik motorja.

A tanulmányút során Sárospatakkal, Szerenccsel, Tarddal, Máddal, Tokajjal, Tolcsvával ismerkedtek a résztvevők. Természetesen a tájegység híres borait sem hagyták ki. A siker biztosítéka, hogy a búcsú során a múzeum dolgozóitól „Találkozunk a 6. harangtörténeti ankéton” köszöntek el.

Hajnalné Simonyi Eszter.

A budapesti református templomok harangjairól Millisits Máté tartott előadást. (a szerk.)

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .