Press "Enter" to skip to content

Szépművészeti Múzeum, Román Csarnok

70 év után  újra megnyitották a Román Csarnokot a Szépművészeti Múzeumban (amit 1906. december 1-én adták át I. Ferenc József jelenlétében). Tervezői Schickedanz Albert és Herczog Fülöp építészek voltak, és  historizáló stílusban építették meg. A Román Csarnokot az antik, középkori és reneszánsz gipszmásolat gyűjtemény bemutatására  alakították ki. A háborúban megrongálódott, és sokáig raktárként használták. 2015-18-ig, három éven át  a 900 nm2-es alapterületű középkori bazilika rekonstrukcióján 73 szakember dolgozott. 2500  nm2-es falfelületet   újítottak fel. A hatalmas oszlopokkal és pillérekkel tagolt tér igen szép és színekben gazdag dekorációját Reissmann Károly  Miksa és Glaser János készítette még 1903-04-ben. A falakat figurális ábrázolások, Árpád-házi királyok, heraldikai elemek, növényi és állati ornamentika díszítik. Köszönet illeti a  felújításban résztvevő szakembereket.

Dr. Horváth Péterné

[box] Most húsvétig lehet látogatni és gyönyörködni a Csarnokban, majd bezárják. Október 30-tól az állandó kiállításokkal együtt véglegesen megnyitják.[/box]

Az alábbi képeket dr. Horváth Péternétől és Mészáros Ödöntől kaptuk. Köszönjük!

2 hozzászólás

  1. Müller Éva Müller Éva 2018.03.22

    Tegnap voltam, ebédidőben sorbanállás nélkül sikerült bejutnom.

  2. Garay Klára Garay Klára 2018.05.02

    Nagyon szép lett! Így végigjárva azon csodálkozom, hogy lehetett ezt 70 évig raktárként használni! Szemet gyönyörködtető! Szívmelengető!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .