Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Búcsúzás Mayer Lászlóné Lendváry Máriától

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Marika már nincs köztünk. Nem volt könnyű élete, de szépen helytállt.

A Budapesti Városvédő Egyesület Templomtörténeti csoportjának alapító tagja és pótolhatatlan alaptagja volt. A csoport 1988-ban alakult, Marika ettől fogva tevékenyen vett részt a munkánkban. Komolyan vette és élvezettel csinálta, szívvel-lélekkel, tudással és hittel.

A csoport eleinte összeállította a templomok történetét és helyben kifüggesztette magyarul és idegen nyelveken. 2002-től már kötetekben összefoglaltuk egy-egy kerület templomainak történetét és így mindenki számára elérhetővé tettük. Ettől azonban sokkal összetettebb a feladatunk, mindenki az érdeklődésének és egyéniségének megfelelően vállal tennivalót.

Marika viszont lényegében minden mozzanatban részt vett: a kerület egyházi intézményeinek az összeállítása (a jelenlegi és egykori intézményi kápolnák is) címlistával – ez pontosságot és kitartó keresést igényelt. Hívő lélekként kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezett egyházi téren. Szervezett, levelezett, beszerzett alapanyagot. A feldolgozásra elvállalt római katolikus templomok történetének kikutatását alaposan, szaktudással tette. Egészségügyben dolgozott, mégis érdeklődése és olvasottsága révén kiváló egyházközség- és épülettörténeteket állított össze. A festményeken és szobrokként ábrázolt szentek felismerését – főleg a Magyarországon kevésbé elterjedtek, attribútum nélküliek – beazonosítását igen nagy alapossággal és hozzáértéssel végezte. Ha végképp elakadt, szakemberekkel, köztük Puskely Máriával konzultált. Leíró szövegeit sallangmentesen lényegretörően, mindenre kiterjedően fogalmazta meg. A helyszínen mindig mindent alaposan ellenőrzött (megvan-e még, dátum, készítő neve). Emlékeztető fotókat készített az otthoni feldolgozás pontosítására, ezek olykor illusztrációként is megjelentek. A köteteket megszerkesztette, összeállította a kapcsolódó kis művészettörténeti és liturgiai lexikont. Rövidített, idegen nyelvű leírások is gazdagítják a tartalmat, az önkéntes angol és német nyelvű fordítóinkkal is ő tartotta a kapcsolatot.

Végigvitte a szerteágazó és sokrétű munkát az előkészítéstől a megjelenésig.

Nagyon fog hiányozni a csoport egyik alappilléreként, nehéz lesz folytatni nélküle. Nyugodj békében odafenn, Marika!

A Templomtörténeti Csoport (Dénes Ildikó, Fabó Beáta, Horváth Edina, Kovács Mária, Kovács L. Mária, Rosch Gábor)

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .