Saly Noémi, Buza Péter, Fodor Béla: Zolnay Vilmos – Járom a pesti utcát

2,000 Ft

Elfogyott

Leírás

Zolnay Vilmost a várostörténet iránt érdeklődők leginkább Gedényi Mihály szerzőtársaként, a budapesti „fattyúnyelv” gyűjtőjeként ismerik (bár hatalmas művük csak nagy könyvtárakban vehető kézbe, nyomtatásban csupán egy karcsú kötetnyi válogatás jelent meg belőle). Anekdotagyűjteménye, illetve a kártya történetéről, kártyajátékok szabályairól szóló munkái is csak árveréseken bukkannak elő. Az pedig végképp nem köztudott, hogy egész életében mániákus naplóíró volt, sőt az 1950-es évek végétől csodálatosan adatgazdag emlékiratokat is írt, s ezeket  -soványka nyugdíját kiegészítendő –  eladogatta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak és az Országos Széchenyi Könyvtárnak.
Dohánygyári igazgató fiaként hosszú éveket töltött az „örökölt” szakmában,  de élete 94 esztendeje alatt volt ő sok minden más is. Polgárgyerek, nőcsábász aranyifjú, lóverseny-fogadóirodai tisztviselő, kártyaklub-igazgató, antikvárius, amatőr nyelvész… Ebbe a kötetbe gyerekkor Buda-pestjének emlékei mellé a régi ferencvárosi dohánygyár hétköznapjairól, illetve egy akkor születő budai városrészről. a Lágymányosról szóló írásaiból válogattunk, kiegészítve mindezt a szerző életrajzával.
A Nagy Budapest Törzsasztal, amely a negyedik új évfolyamánál járó BUDAPEST folyóirat szerkesztőségi műhelye és tavaly indította útjára a BUDAPEST könyvek sorozatát
Tarján Vilmos kötetével.  A bedeszkázott riporterrel. Ígértük a folytatást – íme. Zolnay Vilmos emlékiratainak Járom a pesti utcát címen most közzétett részleteit is örömmel és haszonnal fogják forgatni a város szerelmesei.
A jövő évi folytatást pedig megint megígérjük.

További információk

Kiadás éve

Kiadás helye

Kiadó

Oldalszám

216

Szerző(k) vagy szerkesztő(k)

Rögzítette

,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Saly Noémi, Buza Péter, Fodor Béla: Zolnay Vilmos – Járom a pesti utcát” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .