Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Ernst H.P. Haeckel
Minden mindennel

Szabó Erik Gergely kollégánk hívta fel a figyelmünket Landy-Gyebnár Mónika National Geographic-ban megjelent cikkére, melyben a szerző arról ír, hogy a Sas-hegy gyomrában elhelyezkedő obszervatórium szeizmológiai mérési adatain egyértelműen látszik, hogy a csökkenő forgalom miatt csökkennek a talajelmozdulások is.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy több külföldi szeizmológiai megfigyelés adataiban észrevehető a járvány miatti lezárások hatása, most a hazai szeizmológusok is bemutatták az adatokat.

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma tette közzé a budapesti mérési adatokat, amelyeket a Sas-hegy mélyén elhelyezett modern, széles sávú műszer mér, különféle frekvenciákon (0,02 Hz, 0,1 Hz, 1 Hz, 10 Hz, 20 Hz, 50 Hz). A mérési adatokat március 9. és április 1. közti időszakra vetítve szűrték meg a fenti feltételek szerint.

A 20 Hz-es talajelmozdulásokon lehet a legjobban észlelni a korlátozó intézkedések miatti zajcsökkenést.
FORRÁS: KÖVESLIGETHY RADÓ SZEIZMOLÓGIAI OBSZERVATÓRIUM

Az emberi tevékenység, mint pl. a közlekedés zaja az 1 Hz-nél nagyobb frekvenciákon érvényesül, és ez az eredményeken is megmutatkozott, leginkább a 20 Hz frekvenciájú rezgések körében volt szembetűnő a csökkenés. A reggeli munkába-iskolába járás okozta csúcsforgalmat mutató zajtöbblet, ami a görbén egy tüskeként jelentkezett, a járványügyi intézkedések előtti időhöz képest, jóval kisebb lett. Emellett a napközbeni zaj szintje is napról napra csökkent, illetve kisebb lett a különbség a hétköznap és a hétvége zajszintje között. Április elejére olyan szintre csökkent a 20 Hz frekvencián mért elmozdulások jele, mintha folyamatosan hétvége volna, vagyis ennyit számít az, hogy az emberi tevékenység kisebb.

A többi frekvencián is lezajló változások, leginkább már csak a szakavatott szem számára elkülöníthetőek.


Végül Erik hozzáfűzi, hogy mennyire fontos a holisztikus látásmód. Az ökológia egyik alaptétele, ami már Ernst H.P. Haeckel (1838-1919) óta ismert: Minden mindennel összefügg.

Ezt elhanyagolni vagy nem figyelembe venni, igen súlyos következménnyel járhat.


Forrás: National Geographic
Ha valakit a szeizmikus háttérzajjal kapcsolatos további részletek érdekelnek, ide kattintva elolvashatja az obszervatórium kapcsolatos közleményét.



Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .