Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Surányi Elnök Úr – Wichmann-kocsma

Tisztelt Kollégák, kedves BVE vezetőség, Tagság és Barátaink!

 A mai Vízkereszttel egyelőre vége a nagy ünnepségsorozatnak, ami a pandémia viszonylatában semmi hasonló kötelezvényt nem jelent. A rendeletek továbbra sem teszik a szokásos civilszervezeti életet lehetővé. Az önkormányzati élet viszont – ha nem is a szokásos mederben, de elindult. Ennek hírfolyományaként nyert nagyobb publicitást egy újabb, már hónapok óta kísértő “városrontó” projekt, melynek a fókuszában a volt karizmatikus Wichmann kocsma épülete áll. Nagy és kalandos múltú, Kazinczy utcai ingatlanról van szó, mellette nagy és közkedvelt önkormányzati tulajdonú, példamutató játszótérrel, mely a bulinegyed – lánykori nevén zsidónegyed – egy kivételes oázisát képezte mindeddig. Itt hivatott – pontosabban a szóban forgó ház helyén – egy ötemeletes, beláthatatlan terjedelmű – szálloda létesülni. A beruházó kérvényét ezzel kapcsolatban már 2019-ben adta be. Ebben kérte a hivatal engedélyét a műemléki jelentőségű épület lebontására. A projekt a későbbiekben a Király utca további házaira terjedne át (23, 25, 27, 29…), tehát gyakorlatilag a volt Terézváros legrégebbi autentikus épületeire.  Maga a Wichmann-féle épület, túl az egykori Wichmann Tamás, kilencszeres kenu-világbajnok által vitt kocsmán, több történelmi érdekességgel bír. Schneider József kártyafestő itt gyártott 1836-ban először “magyar kártyát”, de nagy közönségsikernek örvendő kupleráj is prosperált itt Zierlichné Fischer Cecilia asszonyság felügyelete alatt; sőt jelentős teozófiai központ szintén működött a házban. Ennek a, talán a buddhizmusra leginkább ütő, esetleg a szabadkőművesekhez is hasonlítható, okkult vallásnak a jelképét láthatjuk (még) a kovácsoltvas kapun, de a kártyafestő Schneidernek is szép emléktábláját találjuk itt a Kazinczy utcai falon…

A jelen állás szerint kormányhivatal dönt(het) az épület jövőjéről. Előzetes értesüléseim és képviselők véleménye szerint Erzsébetváros önkormányzatának nincsenek valós jogi eszközei a Kazinczy u. 55. megmentésére, mivel az nem áll egyedi műemléki védelem alatt. Ez áll az erzsébetvárosi önkormányzat hivatalos közleményében is. Mint lenni szokott, hasonló esetekben, a tulajdonosi szándékon múlik az épület, épületek sorsa, lévén maga a volt Wichmann-ház magántulajdon és a települési hozzájárulást az engedélyezési tervekhez még az önkormányzat előző vezetése adta ki, közvetlenül a választás előtt. Így áll jelenleg a helyzet és úgy Mihályt, mint engem is számosan megkerestek  ezügyben.  A civilszervezetként a választáson az önkormányzat testületébe jutott képviselőnő, de egy párt képviselője is kérte az együttműködésünket, melynek lehetőségét a napokban elkezdtem vizsgálni. Nyilván őrizni kell a pártoktól való függetlenséget, ezért én az Élhető Erzsébetváros civilszervezet képviselőjével vettem fel a kapcsolatot a további lehetséges teendők és szabad mozgástér felmérése tekintetében. Ma egy Facebook oldalt fog nyitni Garai Dóra képviselő polgártársnő, melyet majd üzembehelyezése után nektek ajánlani fogok. Itt a továbbiakban koordinálni tudjuk a történéseket és a teendőket, illetve ezek idejét és helyszínét!

Városvédői üdvözlettel: Surányi András, ügyvezető elnök

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .