Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Meghívó – Határtalan design – Reflexiók – FUGA

Ruttka Andrea hívta fel a figyelmünket a FUGA-ban megrendezett új, interaktív design kiállításra, mely Ligeti György zenéjét ötvözi a textilművészetben. A kiállítás nem csak vizuális, hanem akusztikus élményt is kínál: több tárgy is megszólal, és ki is lehet próbálni őket.

Andrea ajánlója:

Mi textilesek nem zenélünk, viszont kiválasztottunk Ligeti György Musica Ricercata-jából fejenként egy-egy tételt, és terveztünk rá egy-egy textilt. Követtük a mestert, az első tételben két hangot használt, a másodikban hármat, és így tovább… Mi a hangok helyett használjuk a színeket, az első tételhez kettőt, a másodikhoz hármat, és így tovább… én a VI. tételhez hét színt használhattam.

Nagyon élveztem, a meghívó mellé itt a koncepcióm és küldöm a textilem is:

Klasszikustól dzsesszig, a zene mindig körülvesz. Munka közben a zaj kiszűrésére „használom”. Inspirál is, de amikor tervezek, rajzolok, tűzök, előbb utóbb (jó esetben) nem hallok mást, csak a belső hangomat.

A Musica Ricercata-ról elolvastam, amit csak elértem, aztán meghallgattam sokszor. Igen sokszor. A ciklusból kiválasztottam a rám leginkább ható két tételt, talán a legszomorúbbat (III.) és a legvidámabbat (VI.).

Becsuktam a szemem és hallgattam mindkettőt napokon át…

Végül az Allegro Molto Capriccioso-t terveztem meg. A lendületes, csupa meglepetést tartogató, játékos zenei kompozíciót próbáltam transzformálni, a zene rendszerét átereszteni a saját raszteremen. Egy műfordító barátom mesélte, úgy fordít (csak úgy lehet), hogy nem csak érti, érzi is a szöveget. A VI. tétel hangjaiból így született egy raportnyi minta.

Várnak mindenkit szeretettel, hogy hallják és lássák műveket!

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .