Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Műszeres favizsgálat a Múzeumkertben

Október 24-én 15 órakor a Múzeumkertben bemutatóra került sor, melynek során Ócsvári Gábor erdőmérnök bemutatta az érdeklődőknek, hogy végeznek roncsolásmentes, műszeres favizsgálatot, melynek célja, hogy egzakt módszerrel megállapítsák, hogy mely egyedek egészségesek, melyek igényelnek ápolást, illetve melyek állékonysága kritikus.

2016-10-26_181823Ez egy kiegészítő vizsgálat, melynek alapja, hogy egy berendezéssel (Fakopp 3D Elektro-akusztikus Tomográf) és a hozzá készült szoftverrel, hangtérképet készítenek a vizsgálandó fáról, akár több keresztmetszetben. A mért adatokat kiegészítve a fa geometriájával, lombkoronájának méretével, lényegében statikai kiértékelés adható.

Ócsvári Gábor kiemelte, hogy nem az állékonyság a legfontosabb paramétere a fáknak. A fák hasznossága lombfelület arányos: az oxigén termelés, a széndioxid megkötés, a por megkötés, a klimatizálás, a csapadék területen tartás, stb. a legfontosabb tulajdonságaik, na és persze az esztétikai megjelenésük.

Szóba került a dr. Radó Dezsőtől származó, továbbfejlesztett faérték meghatározás, melyről az érdeklődők itt olvashatnak. 2016. februárjában megjelent egy Andriod applikáció a Faérték meghatározására, mely a fafaj, a fa méretei és állapotjelzői alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékeit. Ezt a szoftvert bárki ingyen használhatja.

Az alábbi videóban a bemutató lényegét, az esemény hangulatát igyekeztünk összefoglalni:

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .