Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Podmaniczky-nap
2020. június 20.

A Budapesti Városvédő Egyesület, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Város- és Faluvédő Alapítvány, a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzata közreműködésével egy rövid kis ünnepség keretében megkoszorúzta báró Podmaniczky Frigyes emléktábláját.

Az ünnepségen, a Ferenczy István utca 12. előtt, közvetlenül az egészségügyi korlátozások feloldása után, a megszokottnál jóval kevesebben vettek részt. Sajnos elmaradt az ilyenkor szokásos konferencia is, mely a Podmaniczky-díjasok fontos, évenkénti összejövetele, tanácskozása. A Város- és Faluvédők Szövetségének szokásos, országos konferenciája is úgy tűnik, csak ősszel lesz megtartva.    

Mindezek ellenére jó hangulatú eseményen vehettünk részt, melyről a BVE működése során először, online közvetítés segítségével igyekeztük tájékoztatni a tagságot, az érdeklődőket. Természetesen idén is jelen volt a kerületi média, illetve az Egyesület fotósai is képes beszámolót készítettek az eseményről, melyet alább láthatnak.

Szöllősi Ferenc pontosan 11 órakor köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Ráday Mihálynak, Egyesületünk örökös tiszteletbeli elnökének, aki a Főváros Közmunkák Tanácsa működésre jellemző megfontoltságra, tervszerűségre, összességében a megfelelő módon történő fejlesztések szükségességére emlékeztetett a rakpartok, körutak, villamos közlekedés és egyebek tekintetében.

Elmondta, hogy Podmaniczky emlékét megfelelően sikerült gondozni, életének, munkásságának fontos helyszíneit sikerült olyan emlékhelyekkel megjelölni, mint Kutas László emléktáblája, amilyen előtt most is állunk. A szülőházát naplója segítségével azonosították…

Az ünnepi beszédet Surányi András elnök úr tartotta. Beszámolt Podmaniczky származásáról, és arról, hogy került kapcsolatba az FKT-val… Mindig meglepő, ha valaki felsorolja Podmaniczky szerepeit, az intézményeket, melyekben szerepelt vállalt, műveltségét, irodalmi jelentőségét. Idézetekkel illusztrálta előadását. 

Dr. Czoma László a Város- és Faluvédő Alapítvány kurátora, a négy évtizede élő és megbecsült Podmaniczky-díjról beszélt, és a lehetőséggel élve, a mindenkori városvezetésnek ajánlotta, hogy annyi és olyan szeretettel, törődéssel, odafigyeléssel legyenek a város iránt, mint amilyennel Podmaniczky és munkatársai voltak.

Dr. Batári Péter a BLV Városfejlesztési Bizottságának elnöke Podmaniczky életművében fellelhető harmóniára hívta fel a figyelmet.

A fentiekről egy kis összefoglaló az alábbi videóban látható:  

Most sem maradhatnak el az eseményről készített fényképek, melyeket Mészáros Ödön és Tihanyi Károly kollégánknak köszönünk:

A Mai Belváros című újság 2020. június 25-i számában az alábbi cikk jelent meg a koszorúzásról:

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .