Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

“Az eltűnt idő nyomában”

A XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat által kiírt pályázatnak kettős célja volt. Egyrészt a példásan felújított villák, épületek bemutatása, másrészt az, hogy a Budapesti Városvédő Egyesület szellemiségének megfelelően felhívjuk a figyelmet további, megmentésre érdemes épületre.

A munka (a kutatás, a szövegek összeállítása, fotózás, a 10 darab tabló megtervezése és a nyomdai kivitelezés) időre elkészült, a bemutatásra azonban a pandémia miatt csak szeptember 23-án került sor, viharos körülmények között. Nem volt kegyes az időjárás a hatalmas roll-upok a szélben feldőltek, nagy nehezen sikerült némi statikusi trükkel annyi időre stabilizálni őket, hogy Pokorni Zoltán polgármester úr és Ráday Mihály elnök úr elmondják köszöntőjüket. A szakmai részt természetese Beöthy Mária, a kiállítás összeállítója tartotta, megköszönve Ráday Mihálynak, Rosch Gábornak és Puha Titusznak a fotóanyag elkészítését, Bognár Gábornak a levéltári kutatásban nyújtott segítségét, végül Surányi Andrásnak, hogy az egész anyagot azokba az egységes szerkezetű tablókba álmodta, melyeket most megcsodálhattunk. Az eső eleredt, a technikusok sürgetésére, biztonsági okokból az ünnepséget azonnal fel kellett függeszteni. Fényképek természetesen készültek, köszönet értük Tihanyi Károly kollégánknak:

A vándorkiállítás – nem véletlenül – nagy sajtónyilvánosságot kapott, természetesen a kerületi médiumok is hírt adtak róla, itt azonban a Magyar Építész Kamara, Építész Közlöny Műhely 2020. szeptemberi számának Kulturális híradó rovatában megjelentet idézzük: 

A következő állomás a Hegyvidék Galéria volt a Királyhágó-téren. A hely kialakítása miatt némi paradigmaváltásra kerül sor. A tablókat felállítottuk, a kiállítás bemutatására azonban egy vetítettképes előadás keretében került sor, melyet hozzászólások, kérdések, kötetlen beszélgetés követett, és természetesen az érdeklődők tanulmányozhatták az előadás előtt és azt követően is a szigorú sorrendben kiállított tablókat. Az alábbi képeket Puha Titusznak köszönjük:

Többen jelezték, hogy szívesen haza is vinnék további tanulmányozás végett kinyomtatott formában a kiállítás anyagát részben vagy egészben. Erre az igényre úgy gondoljuk, hogy a legközelebbi hasonló projektben (Bauhaus a Hegyvidéken) figyelnünk kell.

A vándorkiállítás következő helyszíne a világ egyik legszebb villamosmegállója, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény lesz.

One Comment

 1. Kiss Réka Kiss Réka 2021.04.07

  Kedves Jeney Attila!
  2020 szeptemberi kiallìtás megyìtója számomra nagy
  élmény volt!
  Üdvözlettel
  Kiss Réka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .