Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Városvédő Szalon a visszaépítésekről

Október 22-én került sor a második összejövetelre, melynek témája a visszaépítések kérdése volt. Lőrinczi Zsuzsanna, építész, műemlékvédelmi szakmérnök rövid bevezetőjét követően két előadást hallottunk, melyeket most sikerült rögzítenünk és közreadnunk azoknak, akik szívesen eljöttek volna, de a C19 miatt még jobban korlátozott létszám miatt nem lehettek jelen.

Az első előadást Prof. Dr. Kiss Gyula DLA habil. YBL-díjas, ICOMOS-díjas, Építőipari Nívódíjas okleveles építészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje tartotta. Személyes élményeivel átszőtt előadásában, nem utolsó sorban mint pedagógus, a konszenzus jelentőségére hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy akkor vállalható egy újjáépítés, ha az megfelelő alapossággal és színvonalon valósul meg, amit példákkal is illusztrált:

Ezt követően az esemény házigazdája Baliga Kornél, a Budapesti Városvédő Egyesület alelnöke, Budapest Építészeti Nívódíjas, Podmaniczky- és Ferenczy Noémi-díjjal is kitüntetett magyar építész, belsőépítész, tervezőművész tartott előadást. A hallgatósággal megosztott gondolatai között különösen érdekes volt az okok vizsgálata. Hogyan, és miért így viszonyulunk a múltunkhoz, és ez hogyan befolyásolja a műemléki építészet alakulását itthon és külföldön:

Természetesen az előadásokat követően, jóhangulatú beszélgetésre, eszmecserére és egy kis vendéglátásra is sor került. Érdekes módon nem elméleti kérdések kerültek terítékre, hanem inkább az alkotás öröme, illetve a megkövetelt igényesség miatti megpróbáltatások, konfliktusok kezelése volt a téma. 

Az összejövetelen Tihany Károly tagtársunk az alábbi fotókat készítette:

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .