Barion Pixel
Press "Enter" to skip to content

Bagyinszki Z.: Erdélyi impressziók a szecesszió világából (videó)

A Bálint Imre által szervezett Szecesszió Világnapja 2024 konferencián, a Nádor Teremben hangzott el Bagyinszki Zoltán fotográfus előadása, melyben bemutatta Erdély szecessziós építészetének legszebb példáit. A többéves munka eredményeként készült sorozatában több ikonikus épületet örökített meg, amelyek a magyaros, florális szecesszió stílusjegyeit hordozzák.

Bemutatta az épületek állapotát és a fotózás körülményeit. Nagy figyelmet fordított arra, hogy a képeken keresztül visszaadja az épületek eredeti szépségét, így számos retusálási technikát alkalmazott. A restaurálás célja főleg a nem odaillő, zavaró objektumok, kábelek, légkondi egységek eltávolítása volt. Az előadás során kiemelt figyelmet kapott Nagyvárad teljesen megújult városképe és a Temesvári papnövelde, amelynek különleges díszítései igazi remekművek.

Zoltán beszélt a munka nehézségeiről, az épületek megközelítéséről és a fotózás kihívásairól. Az előadás célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a műemlékekre, és támogatókat találjon a további munkák, mindenek előtt egy a Bálint Imre által szerkesztett internetes adatbázis kialakításának finanszírozásához. Külön hangsúlyozta, hogy a szecesszió iránti szenvedélye és elkötelezettsége vezette őt, és kollégáit, reméli, hogy munkája hozzájárul a kulturális örökség megőrzéséhez.

Az előadás zárásaként Bagyinszki Zoltán megköszönte a figyelmet, és arra biztatta a hallgatóságot, hogy támogassák a projektet, hiszen még rengeteg munka vár rájuk, hogy a tervezett, 7000(!) fotót tartalmazó adatbázist létrehozzák.

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .