Press "Enter" to skip to content

A Ferenc
áramátalakító

A Ferencvárosi villamos kocsiszín melletti, technikatörténeti műemléknek minősülő Ferenc áramátalakítóban jártunk. A városi, közúti villamosközlekedés áramellátását biztosító, több mint 100 év főbb gépegységeit, fejlesztéseit tekinthetik meg az érdeklődők az 1908-ban épült üzemben.

A látogatók végigkövethették az egyenirányítók fejlődését, eszközökkel ismerkedhettek meg, melyekkel nagyfeszültségű, 10 ezer voltos áramköröket lehetett ki- és bekapcsolni különös tekintettel az áramkör megszakadásakor keletkező elektromos ívekre.

Az eredeti, restaurált, működőképes berendezéseken kívül érdeklődésre tarthatnak számot a példaértékűen összegyűjtött és megőrzött dokumentumok is. Egy korábbi látogatás videóját alább láthatják az érdeklődők:

Ez úton emlékeztetjük a műszaki érdekességek kedvelőit, a közlekedés iránt érdeklődőket, hogy a Ferenc áramátalakítót szeptember 21-én 9 és 14 óra között a KÖN rendezvényinek egyikeként felkereshetik és megcsodálhatják. (1092 Budapest, Könyves Kálmán körút 7. és 9.)

Talán itt érdemes emlékeztetni a Budapesti Városvédő Egyesület egyik legértékesebb kiadványára, a dr. Kubinszky Mihály, Lovász István és Villányi György által szerkesztett “Régi magyar villamosok” című munkára, mely az Egyesületben egyelőre még megvásárolható.

 

Be First to Comment

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .