Titkár: +36/30/9-642-179 [email protected]
Oldal kiválasztása

A Ferencvárosi villamos kocsiszín melletti, technikatörténeti műemléknek minősülő Ferenc áramátalakítóban jártunk. A városi, közúti villamosközlekedés áramellátását biztosító, több mint 100 év főbb gépegységeit, fejlesztéseit tekinthetik meg az érdeklődők az 1908-ban épült üzemben.

A látogatók végigkövethették az egyenirányítók fejlődését, eszközökkel ismerkedhettek meg, melyekkel nagyfeszültségű, 10 ezer voltos áramköröket lehetett ki- és bekapcsolni különös tekintettel az áramkör megszakadásakor keletkező elektromos ívekre.

Az eredeti, restaurált, működőképes berendezéseken kívül érdeklődésre tarthatnak számot a példaértékűen összegyűjtött és megőrzött dokumentumok is. Egy korábbi látogatás videóját alább láthatják az érdeklődők:

Ez úton emlékeztetjük a műszaki érdekességek kedvelőit, a közlekedés iránt érdeklődőket, hogy a Ferenc áramátalakítót szeptember 21-én 9 és 14 óra között a KÖN rendezvényinek egyikeként felkereshetik és megcsodálhatják. (1092 Budapest, Könyves Kálmán körút 7. és 9.)

Talán itt érdemes emlékeztetni a Budapesti Városvédő Egyesület egyik legértékesebb kiadványára, a dr. Kubinszky Mihály, Lovász István és Villányi György által szerkesztett “Régi magyar villamosok” című munkára, mely az Egyesületben egyelőre még megvásárolható.